Álomszövő Levelek: ... 8. levél ...

 


A föld kietlen pusztasággá változott. A hajnal első sugara, áthatolt a sötét felhőkön. Vörös fénnyel árasztott el mindent. Az égő talaj, pokoli tűznek hatott. A csupasz fák, halott magányt árasztottak. Nem kongtak vészharangok. Nem harsogott kürtszó. Nem érkeztek angyalok a magasból, hogy menedéket nyújtsanak az elhunytak lelkeinek. Tökéletes, néma csend honolt.

A város, hangtalan lépteket visszhangzott ahogy lassan, komótosan haladt előre. Parázslott a beton. A parkok lerombolt szótlanságban, romok között terültek el. A fájdalom ólmos súlyként, gyötrelmes lepelként borult mindenre, ami mellett elhaladt. Semmi sem maradt.

Pernye szállt a magasba. Beterítette a kisebb emelkedőt, melyen hallgatag lángnyelv csapott egyre feljebb. Reszkető kezekkel ölelte át magát, hogy enyhítse remegését. Tekintete előre meredt. Nem pillantott maga mögé, nem fordult jobbra vagy balra. Tudta mi történt. Tudta, ki tette ezt. A Pokol Ura lecsapott. Felperzselte a világot, amit Cordelia úgy szeretett. Keserűség járta át, még is halvány mosoly jelent meg az arcán, mikor elérte a magaslatot.

Fekete homok borította a partot. A tenger vize, vérvörös csillogással csapkodta a fénylő szemcséket mikor kiömlött, majd halk robajjal vonultak vissza a hullámok. Csendes volt, elhagyatott. Egyetlen árva pisszenést se hallott. Nem csiripeltek madarak, nem vonyítottak kutyák. Ám meglepő látvány fogadta, ahogy jobban szemügyre vette az elpusztult földet. A partszél stégen ült valaki. Sötét ruháját vette először észre. Fejét csuklya takarta. Előredőlt, vállai megrogytak. Két kezével, maga mellett támaszkodott.

Óvatos léptekkel, hangtalanul közelebb merészkedett. Tűzben égő szárnyai megrebbentek. Felkavarták a port, míg nem az egyik, tollpiheként hullott alá és veszett a semmibe, mielőtt földet ért volna. Érezte a fájdalmat. Háta megfeszült, kezeit arcára takarta. Sírni akart. Hagyni, hogy minden kínja lecsorogjon könnyek képében a bőrén, de nem jöttek a cseppek. Megültek a szeme sarkában.

Mezítlábas lépteit elnyelte a homok. Égette a talpát. Forrongó dühöt érzett, majd szép lassan elpárolgott és a feneketlen mélység maradt, ami minden érzelmét elnyelte.

A stégre lépve, fülsiketítően hangosan nyikordult meg alatta a fa. Megdermedt. Szíve szapora ütemmel verte a mellkasát. Nem akarta látni ki az, aki életben maradt. Nem akart vele találkozni, még is úgy vonzotta, mintha az örök láng felé menetelne.

– Ne sírj gyermekem. A létezés, röpke pillanat. A tisztítótűz, új életet lehel majd a talajba – dörrent a fülébe a hang. Orgánuma a legszebb basszus volt, amit életében hallott. Mély, simogató és perzselően hívogató. Egész testét megrázta a félelem. A düh, ami visszhangzott a kijelentésben, letépte a bőrét. Savas méregként hatolt a testébe. Nem mert megmozdulni.

Egyetlen alkalommal hallotta ezt a hangot.

– Uram! – ereszkedett féltérdre, amennyire remegése engedte. A szíve nagyot dobbant. Kíváncsiság bujkált a lelkében. Tudta, hogy eljött a végítélet a számára. Az utolsó alkalommal, magát a Poklot láthatta csak.

A férfi felállt, majd megfordult, hogy Cordelia felé lépjen egyet. Letolta fejéről a csuklyát. Arca szelídséget sugárzott. Magas, széles homloka tiszteletet parancsolóan vonta magára a tekintetet. Vérvörös haja az arcába hullott. Lágy mozdulattal söpörte ki, míg égő, arany pillantásával a nőt figyelte. Tartása egyenes volt, valami sötét, aranyló fény áradt belőle, ahogy szép lassan leemelte válláról a fekete palástot.

– Cordelia. A szárnyaszegett lángtündér. A megtört szukkubusz. Egy nép pusztítója. Tudatlan gyermek, még is oly' fontosnak tűnsz a sakktáblán, melyen fiaim játszanak – lépett még egyet előrébb, majd a nő felé nyújtotta a kezét. Testén megfeszült a fekete ing, melynek ujját a könyökéig hajtotta. Nadrágja szövetén, megcsillant a mélyvörös szálazás, ami eleganciát kölcsönzött neki.

Cordelia lehajtott fejjel meredt a stég fadeszkáinak repedéseibe mélyedve. Amint megszabadult a férfi a csuklyától, nem mert ránézni. Futni, rohanni szeretett volna, de feleslegesnek látta. Ha a Démonkirály úgy határoz, egyetlen lángnyelv megsemmisíti, örökre.

– Rettegésed nem alaptalan, gyermek. Bár a háború nem miattad tört ki, de sok szenvedést okoztál azzal, hogy nem vetted észre azt, ami a szemed előtt mutatkozott meg. Most még ne félj. Jöjj, lányom! Foglalj helyet mellettem – nyúlt a nő álla alá. Finom mozdulattal megemelte a fejét, ezzel kényszerítve, hogy tekintetük összeforrjon.

– Nem... nem akarom magam mentegetni. Tudatlan voltam. A népem halálát én okoztam, de az utolsó csapást te mérted rájuk – pillantott a kietlen város felé, majd vissza a démonra. – A fiaid egy felesleges háborút vívnak, amit megakadályozhatnál. Két gyermeked már elvesztetted. Miért akarod a többinek is a halálát? – A szavak úgy jöttek a szájára, mintha rákényszerült volna, hogy kimondja. A levegő is bennrekedt a tüdejében, mikor elhallgatott. A király tekintete izzott és örömtől csillogott. Annyira meglepte a tündért a látvány, hogy félni is elfelejtett egy pillanatra.

– Van, valami a számodra nálam, lányom – zúgott bele a hangja a beálló csendbe. Cordelia nagyot nyelt. Lehunyta a szemét és várt. Nem tudta elképzelni, hogy mit tartogathat neki a Pokol Ura. Egy semmisnek nevezhető tündérnőnek.

– Nyisd ki a szemed. Nem áll szándékomban a halálodat idő előtt elhozni. – Érezte, ahogy a férfi lehelete a homlokát cirógatja. Odakapott volna, mert enyhén csiklandozta, de nem mozdult. Lágy csók érintette a bőrét, mire kipattant a szeme. A Pokol Ura továbbra is tartotta egy ujjával az állát, hogy felfelé nézzen, de másik kezében egy borítékot fedezett fel, amit felemelt.

– Ezt neked szánták – nyújtotta felé a míves motívumokkal lezárt, viaszpecsétes papírt. Egyetlen szó szerepelt rajta:

Tündérdémonom!

– Ez... – akadt el a szava. Hirtelen olyan émelygés fogta el, hogy rámarkolt a Pokol Urának karjára. Megkapaszkodott benne. Érezte tenyere alatt az izmokat, amik megfeszültek. Megtartotta őt. Nem rántotta el a kezét, amiért hálás volt, de szégyellte is magát. – Ez tőle jött? – szólalt meg halkan, majdhogy nem suttogva. Gyorsan elengedte a férfi kezét.

– Veszélyes játékot játszott. Azt remélte, hogy majd én átadom neked ezt a szánalmas kis borítékot. Elküldte nekem, mert téged nem talált meg, miután elhagytad magad. Szánalmas lennél démonnak és kevés vagy lángtündérnek. Ha a fájdalom így felemészt, esélyed sincs a túlélésre – mondta hidegen, de hangja némi dühöt árasztott magából. Mintha Cordeliára haragudott volna. A tündér nem értette, miért nem találta őt Hercege. Nem értette, hogy a fájdalomnak mi köze ehhez. Nem volt tisztában azzal se, hogy a Démonkirály, végül miért adja át neki azt a levelet. Kérdőn emelte meg szemöldökét és arca is tudatlanságról árulkodott.

– Engem becsmérelsz, miközben te itt tomboltál, mint egy hisztis kölyök, ahelyett, hogy megmentetted volna a gyermekeid életét? Nincs jogod ehhez! – csattant keményen Cordelia hangja, de földbegyökerezett a lába, mikor meglátta a démon tekintetét. Hollófeketébe vált írisze, gyilkos nyugalmat árasztott. Kezét ökölbe szorította. Pattanásig feszültek az izmai. Egy pillanat alatt tárta szét arany szárnyait, melyek fekete és vörös tűzben égtek. Tollai fémes hatást keltettek a fényben.

– Elveted a sulykot, leány! – szólalt meg a beállt némaságban.

Remegett alattuk a föld. Mérges gázok törtek a magasba. Lángnyelvek emelkedtek az ég felé. Cordelia a földig hajolt. A félelem keresztül száguldott rajta. Hogy beszélhetett így a Pokol Urával? Milyen gondolattól vezérelve feleselt vele? A halál árnyéka már így is ott lebegett a feje fölött és szép lassan a karjai közé borult, hogy magához ölelje őt.

– Vedd el és olvasd! – robbant mély rezonálással a hangja újra.

Megmaradt szárnya a teste köré fonódott, hogy reszketését elrejtse. Alig maradt benne erő. A tűz, már nem égett intenzíven. Bágyadt és gyenge pislákolás volt csak. Felemelte a fejét és reszkető kezét a másikkal kellett megfognia, hogy megtudja tartani. Csak azután nyúlt a levélért, miután erőt gyűjtött. Óvatosan felnyitotta a pecsétet megtörve, majd széthajtotta, hogy elmélyedjen a rég nem látott sorokban:

Én egyetlen, Tündérdémonom!

Nem tudom mennyi időm van még, hogy ezen sorokat megírjam neked. Súlyos léptekkel közeledik a háború vége és kegyetlen árat kell fizetnem érte. Megakartalak óvni téged és a pokol minden démonját, de nem tudtam, nem voltam rá képes.

Tudnod kell, hogy mindig szerettelek és örökké szeretni foglak, de nem jöhet el az, mire már oly' sok évszázada készültünk. A remény nincs többé. Úgy fordult meg a szerencsénk, hogy észre se vettük, már is az ellenségeink kezére játszottunk. Sose fogok megbocsátani magamnak, de megtettem, amit meg kellett tennem.

Ez a levél, talán egy búcsú. Talán csak egy utolsó esély arra, hogy elmondhassam, mennyire szeretlek.

Vigyázz rám, vigyázz a lelkemre, ami csak utánad sóvárog. Bármi is történjék, ne sírj. Emelt fővel, lángtündérként, ravasz démonként élj tovább.

... a te Pokolherceged, most és mindörökké!

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése